Koronavirüs pandemisi etkisiyle 2020 yılında hız kazanan dijital dönüşüm, yapay zekâ destekli teknolojilerin yaygınlaşmasına da ortam hazırladı. Gelişen teknolojilerin sonucu olarak hayatımızda yerini alan akıllı sanal asistanlar, bankacılık sektöründe de kullanılmaya başlandı.
Kuveyt Türk Katılım Bankası ile yerli ses ve yapay zekâ teknolojileri şirketi Sestek iş birliğiyle geliştirilen yerli Dijital Asistan Selim, 1 yıl içerisinde gerçekleştirilen 2 milyondan fazla görüşmede 5.6 milyon soruyu cevaplandırdı. Hesap işlemleri, kart başvurusu, para transferi, döviz işlemleri ve şifre alma gibi işlemle ilgili ihtiyaçlara yanıt veren Selim, kelime tanımada % 97’lik başarı oranına ulaştı.
Sestek Kurucusu Prof. Dr. Levent Arslan, diyaloğa dayalı teknolojiler konusundaki uzmanlıklarıyla Dijital Asistan Selim’i müşterilerin ifadelerinden ne demek istediklerini anlayarak soruları yanıtlayabilen, finansal hesaplamalar yapabilen ve talep edilen işlemlerle ilgili müşterileri dijital kanalların ilgili menülerine yönlendirebilen bir dijital asistan olarak geliştirdiklerini dile getirerek, “Bu sayede Kuveyt Türk müşterileri internet şube, mobil şube ve WhatsApp gibi çeşitli kanallar üzerinden Selim’le yazışarak işlem yapabiliyor. Önümüzdeki dönemde ses teknolojileriyle entegre edildiğinde Selim sesli talepleri de yanıtlayabilecek” şeklinde konuştu.
Kuveyt Türk Dijital Bankacılık Grup Müdürü Dr. Okan Acar, projenin çıkış noktası hakkında “Dijital asistanların, bankacılığın dijital dönüşümündeki rolünün her geçen gün arttığına tanıklık ediyoruz. Biz de tüm dijital kanallarımızda, müşteri deneyimini geliştirmeyi ve dijital dönüşümü hızlandıracak bir dijital asistan konumlandırmayı hedefledik. Ses teknolojilerindeki uzmanlıkları ve finans sektöründeki birikimleri nedeniyle dijital asistanımızı Sestek’le birlikte hayata geçirmeye karar verdik. Dijital Asistan Selim’in yüksek tanıma başarısı sayesinde müşterilerimizin ihtiyaçlarını doğru şekilde anlayarak hızla cevaplayabildik. Böylece, dijital kanallardan gelen bilgi taleplerini yüzde 29 azaltmayı başardık. Sestek’le chatbot’un yanı sıra ses teknolojileri ürünlerine yönelik projeler de geliştiriyoruz” ifadelerini kullandı.